De laatste weken kreeg ik veel vragen over basis oliën. Jullie weten dat ik fan ben van de kokosolie van dōTERRA…. Maar er zijn meer mogelijkheden. Je keuze voor een basisolie is afhankelijk van je eigen voorkeur en het beoogde effect. Maar het is misschien ook afhankelijk van wat je in huis hebt. 

Wat is een basisolie of draagolie? 

  • oliën gewonnen uit noten, zaden of pitten van planten.
  • neutrale oliën
  • vullen etherische oliën aan 
  • verdunnen etherische oliën 
  • samen etherische olie de basis voor huid- en haarproducten, zoals massageoliën, scrubs, zalven, lotions en balsems.

Waarom gebruik je een basisolie? 

Etherische olieen zijn vluchtig.  Ze verdampen snel en laten dan geconcentreerde werkstoffen op je huid achter.

Soms is de etherische olie te sterk, of te “ heet, of  te duur om puur te gebruiken. Of je wilt de olie verspreiden over een groter oppervlak, of juist de lokale werking stimuleren. 

Een basisolie verdampt niet, is niet vluchtig en ruikt niet sterk. Basisoliën zorgen ervoor dat de geneeskrachtige eigenschappen van je etherische oliën “gedragen” worden en behouden blijven. Jij beslist door het gebruik van de basisolie welke concentratie of juist verdunning je wilt. 

Kan ik iedere basisolie gebruiken? 

Iedere basisolie heeft verschillende eigenschappen. Ze bevatten allemaal verschillende vetzuren en natuurlijke voedingstoffen. Het is daarom goed om een bewuste keuze te maken.

Niet iedere basisolie is geschikt. Sommige oliën en vetten ruiken sterk (denk aan kokosvet), ze hebben een petroleum basis, of ze bevatten onnatuurlijke oplosmiddelen. Dit zijn eigenschappen die je niet wilt toevoegen aan de mooie, geneeskrachtige eigenschappen van je etherische oliën. 

Hieronder volgen een aantal tips over basisoliën. Ik ben benieuwd naar jouw voorkeur. Laat gerust je reactie achter onder het artikel!

basisolie1. OLIJFOLIE

Deze olie heeft veel meer toepassingen dan alleen in de keuken. 

Gezondheidsvoordelen 

Olijfolie wordt (koud) geperst uit olijven en heeft veel gezondheidsvoordelen. Denk bijvoorbeeld aan je hart en je cholesterol. Olijfolie kan ook ondersteunen bij het verlichten van ontstekingen.

Aroma

Olijfolie is een lichte olie met een niet te sterk fruitig aroma. Een perfecte basisolie in combinatie met etherische oliën.

Effect op de huid.

Je kunt olijfolie bijna voor ieder type huid of haar gebruiken. Olijfolie verstopt de poriën niet. Het werkt uitstekend bij roos, sterkt gekruld haar en een droge huid.

Aankooptips

Er zijn talloze merken olijfolie te koop. Kies liefst biologisch. Sommige goedkopere producten worden verdund, of gemend met andere oliën. Ongeraffineerde extra vierge olijfolie is de beste, dit omdat er geen warmte of chemicaliën worden gebruikt in het extractie proces

basisolie2. JOJOBA-OLIE

Jojoba-olie heeft een lange houdbaarheid, en het wordt snel opgenomen door de huid.

Gezondheidsvoordelen 

Jojoba-olie heeft een natuurlijke schimmelwerende werking. Dus super in combinatie met etherische oliën, die ook schimmelwerende eigenschappen hebben.

Aroma

De olie wordt gewonnen uit de zaden van de jojoba-boom, en heeft een lichte nootachtige geur

Effect op de huid.

Jojoba-olie bestaat uit lange omega-9 vetzuren. Deze kunnen niet door de mens worden verteerd. Maar…! ze lijken wel op de samenstelling van menselijke talg. Hierom is het heel fijn op de huid. Een uitstekende “moisturiser” voor gezicht en hals. Gebieden die anders vettig kunnen lijken met een andere basisolie.

basisolie3. ZOETE AMANDELOLIE

Zoete amandelolie wordt gewonnen uit de gedroogde vruchten van de amandelboom

Gezondheidsvoordelen 

Amandelolie is rijk aan vitamine E (een uitstekende natuurlijke antioxidant). Amandelolie helpt je, je te beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon. De hoge concentraties van olie- en linolzuur helpen ontstekingen te verlichten en geïrriteerde huid te kalmeren.

Effect op de huid.

Door het hoge vitamine E-gehalte is amandelolie een goede keuze als je je huid wilt voeden. Het ondersteunt de aanmaak van nieuwe huidcellen en bevordert het vasthouden van vocht. Amandelolie is dus een goede keuze voor mensen met een droge huid. Ik vind het zelf een heerlijke massageolie. Ook voor kinderen, ouderen en babies, omdat het niet vet is en hypoallergeen. 

Het helpt de huid herstellen, dus denk ook aan het gebruik van amandelolie als je rimpels wilt verzachten. Een top olie voor huid, haar en nagels.

Aankooptips

Ben je therapeut of heb je een praktijk? Varuvo is een groothandel die hele fijne amandelolie heeft in literflessen. Zelfs een verpakking met 5 liter olie is te koop. Deze basisolie kun je mengen met de etherische oliën van dōTERRA. Voor bijvoorbeeld fijne massages. Ik help je graag verder als je vragen hebt! 

4. ARGANOLIE

Arganolie wordt gewonnen uit de vrucht van de Marokkaanse arganboom (Argania spinosa). Arganolie is de laatste jaren super populair. Het is een basisolie vol met rijke, voedende eigenschappen. Daarnaast heeft het ook genezende voordelen! Heel veel populaire (en dure) cosmetica merken gebruiken het in hun producten.  Dat is niet voor niets!

Gezondheidsvoordelen 

Araganolie is rijk aan anti-oxidanten, vitamine A en E, en olie- en linolzuurvetzuren. Het ondersteunt bij het verminderen van ontstekingen en de schade veroorzaakt door UV-stralen van de zon.

Effect op de huid.

Denk aan het gebruik van Araganolie bij striae en littekens of voor gezonde nagelriemen en nagels. Araganolie is bekend om zijn anti-aging eigenschappen en het bevorderen van haargroei. Ook kun je het inzetten bij beschadigd haar en gespleten haarpunten. Het is een uitstekende keuze als je anti-aging zalven en lotions maakt. 

5. AVOCADO-OLIE

De vrucht van de avocado-boom bestaat bijna voor een derde uit olie. Avocado-olie is een van de dikste oliën. Hierdoor droogt avocado-olie langzaam. Het is fijn om te gebruiken voor massages. Meng het met olijfolie, kokos olie of zoete amandelolie.

Gezondheidsvoordelen 

Avocado-olie bevat hoge concentraties van vetzuren en linolzuren. Hierdoor kan het ontstekingsremmende eigenschappen  hebben. Deze olie is heel geschikt bij verlichting van kriebelende huidaandoeningen (denk aan roodheid, schilfers en jeuk)

Effect op de huid.

Avocado-olie is ook een goede olie om te gebruiken voor anti-aging omdat het palmitoleïnezuur bevat. Dit is een vetzuur dat van nature voorkomt, net onder de huid,  in menselijke vetweefsels. De huid neemt hierdoor de avocado-olie goed op. Het is dus een fijne voeding voor de volwassene, oudere huid ook wanneer deze wat dunner is geworden.

6. ABRIKOZENPIT OLIE

Abrikozen pit olie heeft eigenschappen en toepassingen, die vergelijkbaar zijn met zoete amandelolie. Het is een fijne massageolie.

Aroma

De olie wordt verkregen uit de pitten of zaden van abrikozen. Het is een zachte, lichte olie met een licht nootachtig aroma

Gezondheidsvoordelen 

Door een hoog gehalte aan zowel olie- als linolzuur heeft deze olie ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen. Door het hoge gehalte aan antioxidanten is abrikozenpitolie ideaal als je je huid wilt beschermen tegen vrije radicalen.

Effect op de huid.

Het maakt de huid zacht en soepel en laat geen vette laag achter. Een goede basisolie om te gebruiken als je een een vette (gezichts) huid hebt. Ook een fijne olie voor een volledige lichaamsmassage.  Ik zou deze olie zeker niet uitsluiten, als je een droge, geïrriteerde of gevoelige huid hebt! 

basisolie7. GEFRACTIONEERDE KOKOSOLIE

Graag wil ik hier iets meer over vertellen, want dit is de olie die ik het meest gebruik! 

Gefractioneerde kokosolie wordt vaak afgekort als FCO. Het is kokosolie die is gedestilleerd. Waarom doen ze dit? Normaal kokosvet is hard. Dit komt door het laurinezuur dat erin zit. Dit stofje stolt bij 25 graden. En hard kokosvet is niet handig te gebruiken voor  massages. Je kunt het ook niet goed mengen met etherische olie. Wil je dat wel dan moet je kokosvet au bain marie verwarmen en op die manier je mixen maken. 

Destillatie is het verhitten van de olie en waarna het ( in dit geval ) langzaam wordt afgekoeld. Omdat de verschillende vetzuren op verschillende momenten stollen, kun je ze dan van elkaar scheiden. Gefractioneerde kokosolie is dus een “fractie” of deel van de kokosolie. 

Het voordeel van gefractioneerde kokosolie: het geeft geen vlekken. Ik vind het een ideale massageolie en het is mijn top basisolie.

Gezondheidsvoordelen 

Gefractioneerde kokosolie is een zeer stabiele, geurloze en kleurloze olie. Die van pas kan komen, als je een heel lichte, huiddoordringende olie nodig hebt.  Deze olie is ook lang houdbaar. 

Aroma

Gefractioneerde kokosolie is geur- en kleurloos

Effect op de huid.

De perfecte basisolie om etherische oliën in te mengen die je wilt gebruiken op de huid .Het is een lichte / dunne olie, die  heel snel wordt opgenomen door de huid.  Ook fijn te gebruiken voor hoofdhuid en het haar.

Aankooptips

Ik gebruik alleen de gefractioneerde kokosolie van dōTERRA omdat ik 100% zeker van wil zijn dat:

  1. mijn aankoop boeren in ontwikkelingslanden helpt
  2. het getest is kop juiste samenstelling, vrij is van aanwezigheid van andere mindere fijne stofjes
  3. de versterkt etherische olie van dōTERRA versterkt
  4. het milieu wordt beschermd

Wil je een ander alternatief bijvoorbeeld, om budget technische redenen? Kies dan in ieder geval een biologisch alternatief: Een tip die ik kreeg was : www.geurwalhalla.nl  

BASISOLIE KOPEN

Een aantal tips

  • koop koud geperste oliën. Die zijn niet door warmte beschadigd
  • kijk of er geen toevoegingen inzitten. Als er geur op staat … dan zitten er vaak extra stoffen in. 
  • kies voor organisch en/of biologisch (en niet genetisch gemodificeerd)
  • bestel je olie mee bij dōTERRA

Dan heb je oliën die rijk zijn aan natuurlijke geneeskrachtige eigenschappen. Deze oliën zijn rijk aan essentiële vetzuren, eiwitten, vitaminen en mineralen die je lichaam goed doen! 

HOUDBAARHEID EN BEWAREN

Een basisolie heeft vaak een hoog vetgehalte. Sommige basisoliën hebben hierdoor een beperkte houdbaarheid. Bewaar je basisolie op een koele, donkere plek om er zo lang mogelijk van te genieten

Ik ben benieuwd naar jouw voorkeur. Geef gerust een reactie in de comments

DOE MEE AAN DE BASIS WORKSHOP!

35.00 15.00

doe mee met de online Workshop etherische oliën met onder andere
 
🌟🎋🌸Welke toepassingen zijn er
🌟🎋🌸Historie
🌟🎋🌸Wat is etherische olie en hoe wordt het gemaakt
🌟🎋🌸Hoe en waarom werken etherische oliën
🌟🎋🌸Uitleg over alle 10 de basis oliën,
🌟🎋🌸Tips voor boeken, naslag werken en trainingen
🌟🎋🌸 Tips voor het maken van diffuser mixen en rollers
Ik doe mee

 

Bronvermelding en verder lezen: 

https://www.bespokebyyou.nl/wat-is-gefractioneerde-kokosolie/

https://upnature.com/blogs/news/top-20-best-carrier-oils-for-essential-oils-revealed

https://www.medicalnewstoday.com/articles/321639.php

https://en.wikipedia.org/wiki/Carrier_oil

https://www.healthline.com/health/carrier-oil#things-to-consider

https://www.aromaweb.com/vegetableoils/fractionatedcoconutoil.asp

https://nl.wikipedia.org/wiki/Kokosolie

https://en.wikipedia.org/wiki/Coconut_oil

 https://media.doterra.com/us/en/pips/doterra-fractionated-coconut-oil.pdf


Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.