Geplaatst op 6 Reacties

Rust red je ;)

Februari is de maand van Valentijnsdag. De maand van liefde en geluk.
Maar… het regent veel en het zonlicht is ver te zoeken. Ik kan me voorstellen dat je door de donkere korte dagen minder happy bent. Iedereen functioneert net iets beter als de zon schijnt. Bijvoorbeeld als je lekker in je korte broek of rokje op een terras kunt zitten zonder jas en de geuren van de lente voorbij komen.

[feature_box_creator style=”1″ width=”” top_margin=”” bottom_margin=”” top_padding=”” right_padding=”” bottom_padding=”” left_padding=”” alignment=”center” bg_color=”#a3d5d0″ bg_color_end=”#49807a” border_color=”” border_weight=”” border_radius=”” border_style=”” font_font=”Trebuchet MS” font_style=”italic” font_color=”#ffffff”]

de geur van zon?[/feature_box_creator]

Geur doet veel met onze emoties. Het is het eerste zintuig dat werkt als we geboren worden en het laatste dat verdwijnt. Zonder geur smaakt je eten niet. Je herkent het misschien wel van een flinke verkoudheid. Geur kan ook herinneringen van vroeger naar boven halen. Hopelijk zijn dat dan fijne herinneringen, zoals die van die vakantie in Frankrijk van dat lavendelveld of de geur van vroeger bij opa en oma thuis.

[feature_box_creator style=”1″ width=”” top_margin=”” bottom_margin=”” top_padding=”” right_padding=”” bottom_padding=”” left_padding=”” alignment=”center” bg_color=”#a3d5d0″ bg_color_end=”#49807a” border_color=”” border_weight=”” border_radius=”” border_style=”” font_font=”Trebuchet MS” font_style=”italic” font_color=”#ffffff”]

de geur van vakantie? [/feature_box_creator]

Onze neus staat in direct contact met ons limbisch systeem (ons reptielenbrein, het oudste gedeelte van onze hersenen) waar we onze emoties en onze herinneringen opslaan. Vandaar dat geur zo nauw met emoties verbonden is. Geurmoleculen zweven overal in de lucht. Je ademt ze in en ze komen in contact met het slijmvlies in je neus. De reukzintuigcellen met geurreceptoren ontvangen de geurprikkels en geven een signaal af aan de geurzenuw die dit weer doorgeeft aan je hersenen waardoor je de geur ruikt. En dat allemaal in een fractie van een seconde! In geringe concentraties hebben geuren vaak onbewust al een effect op onze hersenen en en worden deze op veel plekken gebruikt bijvoorbeeld bij het beïnvloeden ons koopgedrag, onze smaakbeleving. Daarnaast speelt geur zelfs een rol bij de aantrekkingskracht tussen mannen en vrouwen en ze zijn van invloed op ons humeur.

[feature_box_creator style=”1″ width=”” top_margin=”” bottom_margin=”” top_padding=”” right_padding=”” bottom_padding=”” left_padding=”” alignment=”center” bg_color=”#a3d5d0″ bg_color_end=”#49807a” border_color=”” border_weight=”” border_radius=”” border_style=”” font_font=”Trebuchet MS” font_style=”italic” font_color=”#ffffff”]

de geur van rust? [/feature_box_creator]

Geur kan dus direct je stemming beïnvloeden. Deze maand dus volop aandacht voor geuren en emoties, te beginnen met een aantal geuren / oliën die rust geven. Ze hebben net allemaal een iets ander effect en je kunt er dus één uitzoeken die bij je past of waarvan de geur jou aanspreekt.

1. Lavendel

Het effect van lavendel is kalmerend, rustgevend en verzachtend. Lavendel helpt bij ontstressen, ondersteunt bij het slapen, bij spanning, rusteloosheid en irritatie. Het bevordert bewustzijn, gezondheid, liefde, tevredenheid en het gevoel van welbehagen. Het versterkt de creativiteit. Er is een heel mooi wetenschappelijk onderzoek gedaan in Oostenrijk naar de effecten van een dagelijkse dosis lavendel bij mensen met depressie klachten. Dit is voor je emoties olie nummer 1 om te pakken.

2. Bergamot

Bergamot geeft energie en bevordert ontspanning. Het helpt bij slapeloosheid en vermindert irritatie. Bergamot is opbeurend en verfrissend. Voor wie het niet kent… het is de geur van Earl Grey thee. Een lichte geur die tegelijk zoetig, levendig, citrusrijk en fruitig is.

3. Kamille

Kamille is verzachtend en kalmerend. Het helpt om je gedachten en lijf in evenwicht te brengen. Kamille reduceert zorgen en in cirkels ronddenken. Ken je dat gevoel van continu de voors- en tegens afwegen? Dit is de olie om te gebruiken om een sfeer van tevredenheid en geduld te realiseren.

4. Scharlei (Clary Sage)

Scharlei is verzachtend, ontspannend en grondend. Scharlei is ook bekend als kruid dat sinds de middeleeuwen wordt gebruikt als verlichting bij vrouwenkwaaltjes. Het is een kruidige, hooiachtige geur met een iets scherp kantje.

5. Wierook (Frankinscence)

Deze essentiële olie is bekend als natuurlijke depressieverlichter. Frankincence helpt om te focussen en vermindert afleiding, evenals snelle irritatie, ongeduld en rusteloosheid. Het wordt niet voor niets al jaren lang gebruikt als meditatiemiddel en in gelovige omgevingen. De geur is rijk, diep, zoet en warm.

6. Pepermunt

Pepermunt kan helpen om je zenuwen te kalmeren en om spanning veroorzaakt door stress te verminderen. Pepermunt ondersteunt een helder hoofd en vermindert gevoelens van (geestelijke) vermoeidheid. Het geeft energie en helpt met het gevecht tegen lusteloosheid.

7. Wilde sinaasappel

Deze olie is tegelijk een energiegever als een humeur verbeteraar. Kalmerend en opbeurend tegelijk. Ook verzacht de olie angst en vermoeidheid.

8. Ylang ylang

Ylang ylang helpt bij symptomen van angst en depressie. Probeer het eens bij hartkloppingen door angst. Het verbetert je humeur en bevordert optimisme en positieve gevoelens.
De geur is zwaar, zoet en heeft de geur van tropische bloemen in volle bloei.

[divider style=”2″]

Mocht je meer willen weten over essentiële oliën en hoe ze jouw gezondheid een boost kunnen geven?

[button_2 align=”center” href=”www.helio.nl/gratischecklist” new_window=”Y”]download hier de 10 tips[/button_2]

Er staan weer nieuwe workshops online voor februari, maart en april. Schrijf je in op www.helio.nl/workshops. Of maak een afspraak voor een persoonlijk welness consult.

[divider style=”2″]

6 gedachten over “Rust red je ;)

 1. Weer mooie tips om de komende maand mee door te komen. Frankinscence lijkt mij een mooie om eens uit te proberen.

 2. Mijn favoriete geur: de geur van de zon op de maas in Rotterdam op een voorjaarsdag 😉

 3. Fijn zulke goede tips. Nog bedankt voor de leuke en zeer interessante workshop gisteravond!

  1. Wat een mooie avond was het! Bedankt voor de uitnodiging.

 4. De wilde sinaasappel lijkt me heerlijk om te proberen!
  Ik houd van frisse sprankelende geuren. Daar krijg ik energie van.
  Ook de geur van de zee, dat geeft me een gevoel van vrij zijn!
  Ik geloof er ook heilig in dat geuren je stemmig en energie kunnen beïnvloeden. De mijne wel in ieder geval!
  Ik snuif nog even de zeelucht op straks….
  Dank je voor de inspiratie!

  1. De geur van zee is heerlijk! Ik zal eens een leuke mix posten die lijkt op zeelucht!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.