Geplaatst op 6 Reacties

Top 10 etherische oliën voor sport

[feature_box_creator style=”1″ width=”” top_margin=”” bottom_margin=”” top_padding=”” right_padding=”” bottom_padding=”” left_padding=”” alignment=”center” bg_color=”#a3d5d0″ bg_color_end=”#49807a” border_color=”” border_weight=”” border_radius=”” border_style=”” font_font=”Trebuchet MS” font_style=”italic” font_color=”#ffffff”]

Top 10 etherische oliën voor sport [/feature_box_creator]

10 etherische oliën voor sport die je goed kunt gebruiken voor, tijdens of na het sporten. Lees hier welke oliën je een steuntje in de rug kunnen geven!

1.   Air

Deze ademhalingssamenstelling is een mix van meerdere essentiële oliën (laurier pepermunt, eucalyptus, melaleuca, citroen, ravensara en cardemom). De pepermunt zorgt voor verkoeling en ontspanning van de ademhalingsspieren en verhoging van de zuurstofopname. Pepermunt ondersteunt daarnaast vermindering van de verzuring*. Dit zorgt er voor dat je sportprestaties verbeteren. Het ondersteunt je uithoudingsvermogen.

Hoe te gebruiken:

 • Vijf minuten voor het sporten kun je een paar druppels (met kokosolie verdunde) Air aanbrengen op je borst of 5 druppels van de blend in een diffuser verstuiven.
 • De ouderwetse stoom methode kan natuurlijk ook (bakje water, een handdoek over je hoofd, een paar druppels erin en diep inademen). Een inhaler is ook een optie

Deze samenstelling is ook super voor mensen die andere ademhalingsproblemen hebben of kou hebben gevat.

2.   Deep Blue

Deep Blue is verkrijgbaar als olie en crème. Deze verzachtende samenstelling bestaat uit wintergroen, kamfer, pepermunt, blauw boerenwormkruid, blauwe Duitse kamille, kerrieplant en osmantus.

Wat zit erin? 

 • Wintergroen – Gaultheria procumbens

  Wintergroen bevat 99% methylsalicylaat, wat bekend staat om zijn cortisone-achtige eigenschappen. Daardoor kan het een gunstig effect hebben op een aan aantal klachten die gerelateerd zijn aan bot-, spier- en gewrichtsproblemen.

 • Kamfer

  Kamfer is ontstekingsremmend en pijnstillende olie van een boom die kan helpen bij pijn in het algemeen en spierpijn, verstuikingen, kneuzingen en bot,- spier- en gewrichtsproblemen.

 • Pepermunt – Mentha Piperita

  Pepermunt kan een verzachtend en verkoelend gevoel geven bij klachten bot-, spier- en gewrichtsproblemen. Het heeft ontstekingsremmende eigenschappen bij beschadigde weefsels.

 • Blauwe boerenwormkruid – Blue Tansy

  Is ontstekingsremmend en pijnstillend en kan ook helpen bij een lage bloeddruk, bot-, spier- en gewrichtsproblemen.

 • Duitse blauwe kamille – German Chamomile

  Is pijnstillend, ontstekingsremmend en een antioxidant wat kan helpen bij het verlichten van verstopping en bij bot-, spier- en gewrichtsproblemen.

 • Helichrysum Italicum

  Deze plant is een krachtige ontstekingsremmer. De olie kan helpen bij het verbeteren van de functies van de bloedsomloop en het reinigen van het bloed en ondersteunt het lichaam bij seizoensinvloeden.

 • Osmanthus

  Heeft ontspannende en slijmoplossende eigenschappen.

Hoe te gebruiken

 • Deep Blue kun je alleen plaatselijk gebruiken (dus niet verdampen of inslikken). Smeer of masseer de olie (verdund met kokosolie) of gebruik de crème op iedere grote spiergroep. Fijn bij gewricht-, spier of zenuwpijn, beschadigingen of disfunctioneren. Masseer de olie in bij zere spieren, verlicht  chronische spanning door bijvoorbeeld stress.
 • Deze olie en crème zullen je doen denken aan tijgerbalsem. Wil je helemaal puur natuur kies dan voor de olie in plaats van de crème.
 • Let op…. Goed je handen wassen na het insmeren en voor het plassen anders krijg je tintelingen op heel andere plekken en dat is echt geen pretje!

3.   Citroen

Deze powervrucht is heel populair en koud geperst uit de schillen van citroenen. Dit zorgt ervoor dat de olie krachtige eigenschappen behoudt. Citroen is heel aromatisch en heeft een sterke reinigende werking.

Hoe te gebruiken:

 • In de diffuser om de lucht te zuiveren van nare (zweet) luchtjes en het verhoogt bovendien de stemming!
 • Voeg een druppel toe aan een glazen bidon of een glas water en schud of roer goed. Drink dit na je workout.
 • Citroen etherische olie kan gebruikt worden in zuivere vorm zonder verdunning. Vermijd dan wel direct zonlicht of UV-licht gedurende 12 uur na gebruik op de huid.

4.   Frankinscence (Wierook)

Wierook verlicht ontstekingen en pijn. Wierookolie kan ook nuttig zijn om de afbraak van het kraakbeenweefsel te helpen verminderen. Deze olie is een natuurlijke behandelingsoptie en wordt voor pijn gerelateerde aandoeningen die de spieren, gewrichten en pezen treffen aangeraden. Daarnaast wordt het immuunsysteem gestimuleerd.

Hoe te gebruiken:

 • Innemen – Elke dag een druppel onder de tong;
 • Smeren – Gebruik de olie verdund met gefractioneerde kokosolie en wrijf om de paar dagen op pijnlijke spieren en/of over de rug/over de longen.

5.   LifeLong Vitality

Drie potjes gezondheid om te zorgen dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt voor gezonde celdeling, het immuunsysteem, meer energie en optimale gezondheid. De drie basisproducten van het dōTERRA LifeLong Vitaly Program, Alpha CRS®+, xEO Mega®, en Microplex VMz®, zijn samengesteld om je te voorzien van afgestemde hoeveelheden van essentiële bouwstoffen en krachtige ingrediënten om optimale gezondheid, energie en lang leven te bevorderen.

Hoe te gebruiken:

 • Innemen – Dagelijks één tot vier capsules innemen van ieder van de drie basis producten.

 dōTERRA Alpha CRS + ® Cellular Vitality Complex bevat botanische extracten voor ondersteuning van gezonde celdeling en het energie niveau, dōTERRA xEO Mega® etherische olie Omega Complex bevat essentiële oliën en omega-vetzuren om een gezonde gewrichts-, cardiovasculaire en hersengezondheid te bevorderen; en ze helpen bij het ondersteunen van een gezonde immuunfunctie. dōTERRA Microplex VMz® Voedingsstoffen Complex biedt de nodige vitamines en mineralen die tekortschieten in onze moderne voeding. De formule bevat een uitgebalanceerd mengsel van essentiële antioxidantvitaminen A, C en E, en een energiecomplex van B-vitamines.

[feature_box_creator style=”1″ width=”” top_margin=”” bottom_margin=”” top_padding=”” right_padding=”” bottom_padding=”” left_padding=”” alignment=”center” bg_color=”#a3d5d0″ bg_color_end=”#49807a” border_color=”” border_weight=”” border_radius=”” border_style=”” font_font=”Trebuchet MS” font_style=”italic” font_color=”#ffffff”]

Forever Young ?  [/feature_box_creator]

6.   Lemongrass (citroengras)

Citroengras is rustgevend en kalmerend voor de zenuwen maar ook verfrissend en pijnstillend. Het werkt verwijdend en versterkend op de bloedvaten en is kan ondersteunen om de bloeddruk te reguleren*. Dit zorgt ervoor dat het ook een super olie is voor, tijdens en na de workout.

Hoe te gebruiken:

 • In een diffuser werkt het verfrissend en goed voor je workout, het vermindert vermoeidheid en maakt je hoofd helderder;
 • Verdund met kokosolie kun je citroengras gebruiken bij spierpijn, verstuiking, oedeem, kramp en voor herstel van je weefsels;
 • Vermeng het met badzout, honing of een geurloze badolie en maak een (voeten)bad. Goed bij spierpijn, stress, vermoeidheid, en krampen.

7.   Balance

Deze ontspannende samenstelling heeft een warme en houtachtige geur en creëert het gevoel van rust en welzijn. Het is een combinatie van spar, rozenhout, frankincense en blauw boerenwormkruid. Daarom verzacht Balance zere spieren en gewrichten en zorgt deze samenstelling voor bevordering van rust en balans.

Hoe te gebruiken:

 • Smeer een druppel onder je voeten aan het begin van de dag;
 • Doe 3-5 druppels in de diffuser;
 • Vermeng 3-5 druppels met badzout en voeg dit toe aan je (voeten)bad;
 • Verdeel een paar druppels langs de wervelkolom om rugpijn te verlichten.

8.   Basilicum

Basilicum is bekend om zijn herstellende en kalmerende eigenschappen en zijn rustgevende uitwerking op pijnlijke spieren en gewrichten. Ook heeft het een positief effect op de ademhaling.

 Hoe te gebruiken:

 • Gebruik 3-4 druppels in een diffuser;
 • Smeer een tot twee druppels gemend met gefractioneerde kokosolie op de gewenste plek.

9.   On Guard

Een goede ondersteuning voor een gezond immuunsysteem. On Guard bevat wilde sinaasappel, kruidnagel, kaneel, eucalyptus en rozemarijn waardoor het ruikt als kerstmis in een flesje 😊. Het zuivert de huid en bevordert gezonde bloedcirculatie. Het heeft een geur waarvan je vrolijk wordt en energie van krijgt.

Hoe te gebruiken:

 • Gebruik 3-4 druppels in een diffuser;
 • Gebruik 5-10 druppels in een spray fleswater voor het schoonmaken van oppervlaktes en apparatuur;
 • Voeg 1 druppel toe aan een glazen bidon of in je glas voor een flinke boost van je lijf.

10.  Marjolein

Marjolein is krampstillend, kalmerend en verzachtend en het stimuleert de spijsvertering. Daarnaast kan marjolein bloeddrukverlagend werken (dus niet te gebruiken bij een lage bloeddruk!), pijnstillend, ontspannend en rustgevend. Als bonus brengt het ook evenwicht en geeft het moed en vertrouwen.  De essentiële olie van marjolein wordt gewonnen door stoomdestillatie van de verse bloeiende plant. Weetje: voor 1 liter marjoleinolie is tussen de 30 en 200 kilo planten nodig!

Hoe te gebruiken:

 • Vermeng marjoleinolie met een andere lekker ruikende olie en gefractioneerde kokosolie. Dit helpt om de spieren te ontspannen en kalmeren. Marjoleinolie geeft een gevoel van warmte op de spieren;
 • Maak een voetenbad door de olie te mengen met honing of neutraal badzout. De combinatie met basilicum en lavendel is extra ontspannend;
 • Smeer de verdunde olie direct op de huid wanneer je spierpijn, gewrichtspijn, zenuwpijn etc. ervaart.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Welke tips hiervan werken voor jou? Welke tips heb jij ? Laat het weten en deel ze hieronder!

Aanvullende info *:

Uithoudingsvermogen: pepermunt
Stimulerend pepermunt, witte spar, cheer, balance
Geestelijke vermoeidheid serenity, citroengras, basilicum
Psychische vermoeidheid serenity
Spiervermoeidheid marjolein, witte spart, cipres, pepermunt
Pijnlijke spieren marjolein, berk, kruidnagel, oregano, aromatouch, pepermunt
Spierontwikkeling berk wintergroen,
Eetlust beheersing grapefruit, digestzen, oregano, tijm
Motivatie citroen, sinaasappel, motivate, cheer

*inspiratie Modern Essentials

Disclaimer.  Bij ziekte altijd een arts raadplegen. Dit artikel is niet bedoeld om te diagnosticeren, behandelen, genezen of welke ziekte dan ook te voorkomen.


Wil je ook aan de slag om etherische olie voor het sporten in te zetten?

Ik help je graag bij het opzetten van een account  of doe je bestelling via deze link: www.helio.nl/bestellen en geef aan welke oliën jij nodig hebt!

Heb je vragen? stuur me een mailtje : info@helio.nl.

 

Geurige groet,

Leanne

 

6 gedachten over “Top 10 etherische oliën voor sport

 1. Fijn, zoveel info !!

 2. Een steuntje in de rug nodig hebben is heel herkenbaar, zeker als ik lui op de bank hang ipv ga sporten… Ik ga je tips eens uitproberen!

 3. Wat een uitgebreide post! Veel tips geef je. Top!
  Bewegen is zeker goed. Die 8000 passen haal ik ook nog niet… succes!

 4. Bewegen is BOOST! 😁 Super uitleg!

  1. Heerlijk he! Je krijgt energie door te bewegen 😜👍

 5. Wat veel tips, ik kan ze geloof ik allemaal wel gebruiken.
  Dank voor de duidelijke beschrijvingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.