Geplaatst op Geef een reactie

Het gevaar van essentiële oliën en de zon

Het gevaar van essentiële oliën en de zon

Mijn verhaal over essentiële oliën en de zon :

“ Ik zit heerlijk op het strand te genieten van het mooie weer. Na een paar weken hard werken eindelijk vakantie. Heerlijk een cocktail erbij …en prachtig uitzicht op de zee. Ik heb vorige week online nog een gave bikini gescoord en mijn lavastenen armband kleurt er prima bij . Op het laatste moment heb ik er nog een beetje sinaasappelolie op gedaan… want daar word ik zo lekker vrolijk van. 

‘s Avonds terug in het hotel, ben ik blij dat ik niet verbrand ben… Gelukkig goed gesmeerd. Maar verdorie…mijn arm ziet er raar uit… mijn pols is best rood…precies op de plek van mijn armband.

Essentiële oliën en de zon? 

Essentiële oliën en de zon… niet altijd een goede combinatie! Als je met citrusoliën in de zon gaat zitten, verbrand je. Het resultaat is: roodheid, verkleuringen en zelfs blaren! Ik heb op internet best heftige voorbeelden voorbij zien komen.

Waarom reageert je huid?

Een aantal vruchten, maar ook het sap van de vijgenboom en de hele berenklauw bevatten “Furanocoumarinen”. Dit zijn “chemische” verbindingen, die sommige planten aanmaken om zich te beschermen tegen insectenvraat en schimmels. Ook citrusoliën bevatten kleine concentraties van deze stof. 

Wat gebeurt er met je huid? 

Door deze stof heeft je huid minder bescherming tegen zonlicht. Dat kan leiden tot ernstige huidontsteking (fytofotodermitis). De huid ziet rood en je kunt blaren of zwellingen krijgen. Of het ziet eruit als een bruine vlek of streep. Deze reacties kunnen optreden tot wel 3!!! dagen nadat je in de zon hebt gezeten.

Hoe kun je een huidreactie voorkomen!

 • Door de onderstaande oliën niet te gebruiken in de zon! AromaTouch® ,Bergamot, doTERRA Breathe (air)®, doTERRA Cheer®, Citrus Bliss®, Cumin, Elevation, doTERRA Forgive®, Grapefruit, InTune®, Kumquat, Lemon Lime, doTERRA Motivate®, doTERRA On Guard®, Purify, Slim & Sassy®, Sunny Citrus Tangerine, Wild Orange en Zendocrine. 
 • Toch gebruikt? Blijf dan tenminste 12 uur uit de zon, of bedek je huid met een dikke stof (t-shirts zijn soms te dun).
 • Verdun! Mits zeer goed verdund kunnen fototoxische oliën wel veilig worden gebruikt (blijf lezen voor richtlijnen voor een veilige verdunning).
 • Of gebruik als alternatief Groene manderijn! Dit is een olie waarin geen “Furanocoumarinen” zitten. *1

Veilige verdunning *

Een goede en veilige verdunning is per olie verschillend.  In bovenstaande lijst zie je het maximale aantal druppels per 5, 10 of 15 ml basisolie. Op deze manier voorkom je een fototoxische reactie.

Dit betekent dus ook, dat als je in de zomer masseert met deze oliën, je goed op moet letten! Geef je klant duidelijke instructies, zorg voor een goede verdunning, of kies een andere olie.

Moet ik ze compleet vermijden in de zomer?

Helemaal vermijden is zonde, want citrusoliën hebben hele positieve effecten. Ze zijn bijvoorbeeld ontstekingsremmend, reinigend, zijn een sterk antioxidant en hebben een positief effect op je humeur, stress en focus.

Je kunt ze wel veilig innemen of gebruiken in een diffuser. Een andere aromatische manier kan ook, zie www.helio.nl/aromatisch.

Of kun je een gave rvs armband kopen (waarbij de oliën niet op je huid komen) of een handige inhaler gebruiken* :

armband Inhalers

Wat moet ik doen bij een huidreactie?

 • Ga onmiddellijk uit de zon.
 • Behandel de huid met water en zeep (niet te veel wrijven) en spoel grondig na. 
 • Dep de huid met een steriel gaasje met een plantaardige olie. Je fles olijfolie en een schone theedoek doen in geval van nood ook wonderen.
 • Neem contact op met een dokter als je huid echt pijn doet, of de reactie een aanzienlijk deel van het lichaam bedekt. (Bijna vergelijkbaar met brandwonden).
Het gevaar van essentiële oliën in de zon

Links:

 1. https://en.m.wikipedia.org/wiki/Furanocoumarin
 2. Uses and Benefits of Green Mandarin Essential Oil | dōTERRA Essential Oils
 3. https://oneessentialcommunity.com/phototoxic-citrus-essential-oils-sun/
 4. https://nl.wikipedia.org/wiki/Furocoumarinen
 5. https://www.doterra.com/US/en/blog/healthy-living-summer-essential-oil-safety
 6. https://luxebotanics.com/blogs/luxe-botanics/are-citrus-oils-safe-for-my-skin
 7. https://www.usingeossafely.com/phototoxic-essential-oils-how-to-stay-safe-in-the-sun/

*mijn blogs kunnen affiliate links bevatten, Dat betekent dat als je een aankoop doet via deze links dat ik een kleine commissie zou kunnen ontvangen. Dit natuurlijk zonder extra kosten voor jou. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.