Goede vraag… hoe overleef je de herfst? Zeker na de wind en regen van de afgelopen dagen. Na de heerlijke zomer is nu ineens toch de herfst losgebarsten.

Krijg je ook zo’n zin in een (vegetarische) stoofschotel, sinaasappels en een glaasje gluhwijn? Heerlijke gerechten met veel warme kruiden, zoals: kruidnagel, kaneel en rozemarijn. Ik ruik gelijk de geur van sinaasappel en eucalyptus. Daar krijg je toch gewoon trek van;) En het fijne is… je huis ruikt ook heerlijk warm en knus.

We gebruiken deze kruiden niet voor niets. Van oudsher worden ze gebruikt om onze gezondheid te ondersteunen. Ze bevorderen je weerstand en ze helpen je immuunsysteem een handje.

In de video van deze week “hoe overleef je de herfst” een tip voor je immuunsysteem.

Lees daarna gelijk verder onder de video voor een paar heerlijke recepten.

 

hoe overleef je de herfstSemonlinacake met kokos en marmelade

Over heerlijk herfst eten gesproken. Dit weekend proefde ik voor het eerst de Semolinacake met kokos en marmelade van Ottolenghi. In plaats van oranjebloesem water gebruikte een van mijn beste vriendinnen een druppel geranium en een druppel wilde sinaasappel.  Ze gingen in de suikersiroop die over de cake gaat. Wow wat een happy food!

 

 

shadow-ornament

Guilty Tea

Een andere van mijn guilty pleasures is Chai Tea (veel zoetigheid ;)).

Ingrediënten

  • 6 zwarte thee zakjes
  • 1/2 kopje honing of agave siroop
  • 1 druppel cardamom
  • 1 druppel cinnamon bark of cassia
  • 2 druppels kruidnagel
  • 2 druppels gember
  • 2 liter kokend water

Trek eerst de thee, van de theezakjes met 1,75 liter water. Maak een aparte kop met 0,25 liter water dat van de kook af is (warm).  Voeg daar de olie aan toe. Dit voeg je vervolgens toe aan je thee. Op die manier blijft het mooie van de helende eigenschappen van de olie behouden. Je hebt dan niet alleen een overweldigende smaak en geur, maar ook de gezonde effecten.

Daarna schuim je melk op en je voegt het toe aan een overheerlijke kop Chai Tea*

*(het originele recept gaat van 4 druppels clove, 4 druppels gember, 2 cardamon, 2 cinnamon. Dit vond ik vrij heftig, mijn recept is volgens mij subtieler . Maar maak het zo als jij het het lekkerste vindt. Probeer het eerst voorzichtig en voeg meer olie toe als het je bevalt. Je kunt natuurlijk ook een mix maken tussen verse ingrediënten en de olie).

shadow-ornament

Winterse Koffie

Ben je een koffie liefhebber? Dit is een fijn winters kopje koffie. Steek een houten tandenstoker in de kaneelolie (de cinnamon bark of de cassia) steekt (ja in het flesje). Dan zuigt deze een beetje olie op. Roer hiermee door je geschuimde melk of door je koffie. Hierdoor krijg je een heerlijke kruidige smaak*

* Een druppel kaneel is heel sterk en heftig. Dit raad ik niet aan omdat het branderig aanvoelt in je mond.

 

 

 

Succes... ik hoop dat je goede inspiratie hebt gekregen uit deze blog "hoe overleef je de herfst". Ik ben natuurlijk erg benieuwd naar jou tips en trucs. Zet je ze in de reacties?


    1 Response to "Hoe overleef je de herfst."

    • Jolanda Touw

      Hai Léanne,

      Mijn herfsttip is op zijn tijd een lekkere wandeling maken. Liefst als het stormt of met een waterig zonnetje.

      En als ontbijt eet ik als het kouder wordt, graag 200 ml opgewarmde amandelmelk met 5 eetlepels fijne havermout, kaneel, vanillepoeder en wat rozijnen. Dit giet ik in een kom met daarin wat veenbessen, lijnzaadkorreltjes, walnoten en vers fruit, zoals banaan, mango, blauwe bessen, aardbei, braam en/of aardbei. Dit vult wel flink, dus aan tussendoortjes heb je ’s ochtends dan geen behoefte meer;-)

      Groetjes,
      Jolanda

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.