Het is jullie vast niet ontgaan, dat ik zoveel mogelijk ga voor onbewerkt en puur natuur. Vandaar ook mijn voorliefde voor essentiële oliën. Maar wat zit er dan in al die andere producten die we allemaal kopen en gebruiken? Wil je dat ook weten?
Ontgiften van je lichaam begint hier
Het lezen van het etiket is vaak niet genoeg. Het vergt meestal verder onderzoek. Belangrijk is de "soort" van de stof die er inzit, de hoeveelheid en ook of het een natuurlijke of synthetische variant is. Maak de afweging voor jezelf : Hoeveel gebruik ik ervan, of is er een andere oplossing die ook goed werkt.
De Europese regelgeving geeft aan hoeveel van een stof in bepaalde producten mag zitten. Die regelgeving wordt steeds verder aangescherpt. Controle daarop vindt plaats door onze voedsel en waren autoriteit (NVWA).
Maar een waarschuwing is wel op zijn plaats! Je staat er niet bij stil. Je gebruikt een douchegel, daarna doe je "lekker deo" op, vervolgens bodylotion en een gezichtscrème. In al deze verzorgingsproducten zitten chemische en zelfs hormoonverstorende stoffen!
En dat je ze gewoon in de winkel kunt kopen... dat maakt niets uit. Dat een winkel het mag verkopen... dat wil niet zeggen dat het goed is voor je gezondheid! Natuurlijke producten zijn altijd beter! Dus...ga daar actief naar op zoek of maak ze zelf.
Ingrediënten die veel voorkomen
Alcohol:
Wordt vaak toegepast om een product " op te laten drogen", maar kan dan ook je huid uitdrogen. En kun je weer aan de slag om je huid vetter te maken. Beter niet gebruiken dus!
BHT/ BHA :
Dit zijn anti-oxidanten. Ze worden gebruikt om producten langer houdbaar te maken. Zitten vaak in shampoo, zonnebrandcrème en deodorant. En in voedingsmiddelen als : E321. Ze drogen je huid uit en kunnen irriteren.
Aluminium :
Aluminium zout (aluminium chloor hydraat) wordt vooral gebruikt in deodoranten als anti-transpirant. Er is veel discussie over. Kies liever een deodorant zonder deze stof! Klik hier om te bestellen
Fluoride:
Wordt vaak gebruikt in tandpasta ter versterking van je tandglazuur. Er is wel wat discussie over of dit echt werkt. Er worden in dit artikel : (https://www.leef.nl/kennisbank/fluoride-de-baten-en-de-risicoa-s/) ook best wat nadelen en toxische effecten benoemd. Een tip : gelukkig er ook zijn goede tandpasta's te koop zonder fluoride (bijvoorbeeld deze , klik hier).
Kleurstoffen:
In veel producten zitten kleurstoffen. Die herken je aan de code "CI" gevolgd door een nummer. Er zijn oplosbare kleurstoffen die bijvoorbeeld in shampoo worden gebruikt en onoplosbare kleurstoffen (pigmenten) die in make-up worden gebruikt. Er bestaan natuurlijke (organische) pigmenten (die worden ook vaak synthetisch nagemaakt). Niet-natuurlijke pigmenten noemen ze an-organisch. Dit zijn vaak metaal verbindingen. Vaak zijn kleurstoffen niet nodig (denk aan allerlei felle kleuren in je verzorgingsproducten). Maar ...soms worden natuurlijke kleurstoffen toegevoegd "omdat het anders er niet uitziet".
Nano-deeltjes:
Klinkt hip he? of als een verkoop argument.. maar om eerlijk te zijn > dat is het nou juist niet! Het zijn hele kleine deeltjes van een een stof, microscopisch klein. Ze worden gebruikt in bijvoorbeeld in zonnebrandcrème. Maar alleen de smeerbare want in de sprays mag het niet worden gebruikt. Het nog niet duidelijk wat het lange termijn effect is van nano-deeltjes op je lijf. Het verstandig om producten te vermijden waar nano deeltjes in zitten.
Minerale oliën:
Het klinkt mooi maar dat is het niet. En ze worden veel gebruikt. Paraffine en vaseline bijvoorbeeld. Ze zitten in tal van producten, waaronder lippenbalsem en crèmes. Ze leggen een laagje over je huid, zodat die minder snel uitdroogt. Minerale oliën zijn afkomstig van fossiele ruwe olie. Mijn advies, gebruik ze liever niet. Het afdekken van je huid met een laagje heeft een tegengesteld effect. Je blijft smeren en je huid wordt er niet beter op. Gebruik liever een natuurlijk product, waarin een duurzame fairtrade olie, boter of vet wordt gebruikt. (klik hier voor een fijne lippenbalsem)
Parabenen
Parabenen zijn conserveermiddelen. Ze vertragen de groei van schimmels en bacteriën. Er is veel discussie over deze stoffen vanwege de mogelijke hormoonverstorende werking. Onderzoek heeft dit nog niet voldoende aangetoond, maar voorkomen is beter dan.... Mijn mening... zoek een product zonder parabenen!
Siliconen:
Er zijn mega veel verschillende soorten siliconen. Ze worden vaak aan shampoo en conditioners toegevoegd, meestal in de vorm van een olie. Ze vormen een extra laagje om je haar zodat het gladder aanvoelt, het meer glanst en beter te kammen is. Sommige siliconen zorgen voor een "opbouw" op je haar (een soort laagje wat er ook niet meer af wil). Dat wil je toch echt voorkomen! Er ook zijn shampoo' s zonder siliconen of maar heel weinig.
nb. Ik gebruik zelf wel al 3 jaar deze shampoo waar een geringe hoeveelheid in zit, en nog een soort die als veilig wordt aangemerkt. Ik heb nog nooit zulke mooie lange en gezonde haren gehad! En, voor het eerst in jaren, jeukt mijn hoofdhuid niet!
PEG
(Polyethyleenglycol) wordt als verdikkingsmiddel, oplosmiddel en huidbeschermer gebruikt. Als er een nummer achter staat, betekent het dat het een binding heeft met alcohol, en de functie om het product te laten schuimen. Het nummer is nodig om de "chemische verbinding" aan de duiden. Niet alle PEG's zijn slecht, maar het is raadzaam om de exacte naam op te zoeken (zie het kader hieronder)
SLS/SLES
Sodium Lauryl Sulfaten (SLS) en Sodium Laureth Sulfaten (SLES) zitten vaak in producten om je huid/ je haar te ontvetten. Als je gevoelig bent kun je hiervan irritatie hiervan. Je ziet het ook wel terug onder de naam :Natrium Laureth Sulfaat. Dit is het stofje wat bekend staat om het "prikken" als je shampoo in je ogen terecht komt.
Triclosan
Dit is een desinfecterende stof en wordt ook gebruikt als conserveermiddel. Er is niet aangetoond dat het een positief effect heeft op je gezondheid en er zijn twijfels dat bacteriën er resistent door worden. Ook zijn er een aantal onderzoeken die aangeven dat je endocrine systeem ervan van slag zou kunnen raken (dwz hormoonverstorend). Mijn advies : vermijd producten waar Triclosan inzit. Check vooral je handzeep nog een keer goed.
MI / MIT
Methylisothiazolinon. Dit is een conserveermiddel tegen bacterie- en schimmelgroei. Herhaaldelijk contact met deze stof kan leiden tot allergieën. Het zit in veel persoonlijke verzorgingsproducten, dus check het etiket!
Check de ingrediënten in jouw producten hier
Conclusie
Mijn mening: Het is best een klus om te onderzoeken of jouw product "veilig" is. Producenten maken afwegingen op basis van commercie, maar kiezen ook voor "prettig gebruik" en werkzaamheid. Hun uitgangspunt: Een shampoo moet ontvetten en schuimen anders verkoopt het niet.
Onze overheid geeft voor veel ingrediënten het predikaat veilig op hun website: https://waarzitwatin.nl/ . Maar ondanks het predikaat “veilig” te gebruiken en “wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het veilig te gebruiken is”, is mijn advies gebruik toch liever een zo natuurlijk mogelijk product!. Hoe minder chemische / synthetische stoffen of minder toevoegingen er in zitten, hoe beter!
Ik heb tijdens het samenstellen van de lijst met stoffen hierboven de shampoo van dōTERRA ook door de ingrediënten checker gehaald. En die kwam er goed uit, gelukkig. Daar ben ik blij mee want ik gebruik deze shampoo echt graag. Al eerder heb ik ook alle ingrediënten in de nieuwe deodorants van dōTERRA uitgezocht. Ook daar was mijn conclusie dat ze OK zijn!
Zelf producten maken
Als je nog verder wilt gaan en echt op 100 procent zeker wilt spelen? Je kunt heel veel producten zelf maken. En het is vaak goedkoper! Want een flesje water met 10 druppels lavendel kost je in totaal 90 cent. Een chemische luchtverfrisser is al snel duurder. En zo kan ik nog wel 20 gave recepten geven voor handcrème, shampoo bars etc etc.
Wil je ook op een natuurlijke manier aan de slag? Een basiskit van dōTERRA geeft je een goede start! Niet alleen voor je gezondheid en humeur, maar ook een goede basis als je zelf je eigen beauty producten wilt maken (zeep, deodorant, gezichtsreiniger, lipbalsem etc) of als je op een natuurlijke manier wilt schoonmaken.
Léanne