Het is lastig in het oerwoud van online aanbod om een goede keuze te maken voor een mooie en goede essentiële olie diffuser. Aroma diffusers zijn er in verschillende soorten en maten, werken op verschillende manieren en vooral, de prijs verschilt nogal. Je vindt een diffuser vanaf een paar euro. Als je op zoek bent naar een diffuser voor etherische oliën met glas, echt hout, wifi, verschillende kleuren licht en geluid, dan ben je waarschijnlijk meer dan 100 euro kwijt. Afhankelijk van je budget heb je dus keuze uit diverse aroma diffusers. Lees verder en vind uit waar je op moet letten voor een heerlijke geur in huis.
Direct naar
Aroma diffuser kopen?
Er zijn verschillende soorten aroma diffusers: let goed op de inhoud (het aantal ml) van de diffuser, de veiligheid, de stroomvoorziening, de methode van verdampen/ vernevelen, wel of geen gekleurd licht, de hoeveelheid geluid en of de diffuser makkelijk schoon te maken is. Dit zijn belangrijke punten bij aanschaf van een diffuser.
Inmiddels kun je me wel ervaringsdeskundige noemen. Ik heb er al een flink aantal aroma diffusers “versleten”, in de auto, op kantoor, thuis etc. Van groot tot klein, van duur tot goedkoop. Er zijn een aantal dingen waar je op kunt letten als je er een wilt kopen. Hierbij de uitgebreide tips:
Als je een aroma diffuser gaat kopen let op:
1. inhoud
Een te kleine "geurverstuiver / geurdispenser " is niet handig, maar een te groot waterreservoir / te grote inhoud is niet nodig. In mijn dōTERRA petal diffuser kan 100ml water en die kan ik meer dan 4 uur gebruiken (als ik 5 druppels lavendel gebruik komt dat neer op ca. 0,45 cent exclusief stroom en water. Daar kan geen geurkaars tegenop en het is bovendien veel gezonder). Na die 4 uur wil je wellicht een andere geur, dus vraag je af of je 30, 100, 300 of zelfs 500 ml nodig hebt. Ik heb er inmiddels 3 van deze staan en na 3 jaar doen ze het allemaal nog. Daarnaast zijn ze ook al vaak uitgeleend en blijven goed functioneren. Ideaal dus voor je aromatherapie met heerlijke geuren.
2. stroom
Denk na waar je de diffuser / aromavernevelaar wilt gebruik en kijk naar de stroomvoorziening / stekker. Wil je een USB aansluiting, oplaadbare batterijen, een accu aansluiting voor in de auto, caravan of boot of juist een stekker om thuis te gebruiken. Check ook of de diffuser wordt geleverd met een stekker die geschikt is voor Nederland.
3. timer
Het is fijn als je verschillende tijden in kunt stellen op je diffuser/ geurverstuiver: 1, 2 of 4 uur is handig.
4. veiligheid
Voor de veiligheid is het belangrijk dat de diffuser automatisch uit gaat als het water op is.
5. methode
Er zijn verschillende methodes om de geur te verspreiden in de lucht :
-
met een motortje dat draait
-
met een vilten stift die de olie met water opzuigt en warmte verdampt met trillingen
-
De beste aroma diffusers hebben een patch die snel trilt (ultrasone technologie ultrasone trillingen) waardoor olie en water verdampt en je een goed aroma en heerlijke geur in de kamer verspreidt
-
een diffuser die pure olie verdampt
-
luchtbevochtiger met een aromapatch (die werken met bevochtigingsschijven die door een waterbad draaien)
Voor mij is een diffuser met hoogfrequent trilplaatje (ultrasoon membraan) de beste aroma diffuser, die geeft de meest koude waterdamp met heerlijke geur aan de ruimte af op een veilige manier.
Voor de volledigheid merk ik op dat een olie brander niet goed voor je lichaam is, pure koud geperste essentiële olie maak je kapot boven de 43 graden Celsius. Het ruikt wellicht nog steeds lekker, maar het geeft geen bijdrage aan je gezondheid. Op de markt zijn veel andere kwaliteiten olie te krijgen, daar zitten vaak toevoegingen in die, wanneer je die brandt, allerlei voor je lichaam schadelijke stoffen in de lucht brengt. Dus dat raad ik zeker niet aan en is zonde van je essentiële olie.
6. licht
Kijk of en hoeveel kleuren led verlichting je wilt in je diffuser. En check of het licht ook uit te zetten is.
7. geluid
Er is veel verschil in de hoeveelheid geluid die de aroma diffusers produceren. Kijk naar de beoordelingen en of het door de leverancier wordt aangegeven. Niets is vervelender dan in slaap vallen met een heerlijke lavendelgeur om vervolgens door een piep van je diffuser na 3 uur weer wakker gemaakt te worden. Continue gezoem of geborrel van je diffuser is ook niet fijn.
8. schoonmaak
Check of de diffuser goed schoon te maken is en makkelijk te vullen. Een glazen bol is bijvoorbeeld prachtig maar lastig van binnen schoon te maken. Kijk of de diffuser goed uit elkaar kan en of je hem schoon kunt vegen met een stukje keukenrol. Zo hou je een frisse geur
Je kunt op die manier gedurende de dag wisselen van geur.
Je maakt een diffuser een keer in de week schoon met een scheutje azijn en water, een half uurtje onder de afzuigkap aanzetten schoonspoelen en klaar
9. materiaal
Kijk naar het materiaal van je aroma diffuser. Veel diffusers zijn van plastic en dit is niet altijd bestand tegen essentiële oliën . Er zijn wel wat diffusers te verkrijgen met een glazen bol en houten onderkant.
Klik op het plaatje of klik hier en ik mail je deze handige keuze lijst met mooie aroma diffusers.
Bekijk de youtube live video met diffuser tips :
Kies een mooie diffuser
Veel gestelde vragen over diffusers
Wat is een diffuser
Een diffuser is een koud-vernevelaar of verdamper. Er zit een ultrasoon "patch" in die trilt, waardoor het water met de olie vernevelt in de lucht. Je doet er KOUD kraanwater in en 3-5 druppels essentiële olie. Dit zorgt voor een heerlijke geur in je huis. Lees hier meer hoe je een diffuser gebruikt en wat de beste geuren zijn.
Is een diffuser ongezond
Een diffuser is niet ongezond. Mits je een goede, natuurlijke en geteste olie gebruikt.
Niet alle oliën zijn puur en veel zijn er synthetisch. Er worden vulstoffen aan toegevoegd, bijvoorbeeld alchohol of een basisolie of ze worden vervalst. Vervalsing van oliën is bijvoorbeeld door een synthetische stof toe te voegen: een deel van een andere olie wordt toegevoegd. Op deze manier wordt bijvoorbeeld een goedkope citroengras als melisse verkocht. Veel vervalsingen zijn heel moeilijk voor de gewone consument te herkennen. Ik adviseer om de oliën van Doterra te kopen, omdat deze allemaal onafhankelijk door APRC zijn getest. APRC is het Aromatic Plant Research Centre.
Is een diffuser slecht voor dieren?
Nee, een diffuser is niet slecht voor dieren. Gebruik een therapeutische kwaliteit olie, zet de diffuser niet meer dan 20 minuten aan en laat de deur open zodat je hond of kat de kamer kan verlaten. Lees hier meer.
Wat is het verschil tussen een diffuser en een luchtbevochtiger?
Het verschil is dat diffusers over het algemeen kleinere apparaten zijn die zijn ontworpen om te worden gebruikt met etherische oliën, terwijl luchtbevochtigers meestal grotere apparaten zijn die zijn ontworpen om het vochtgehalte in de lucht te regelen. Shop hier je diffuser.
Welke olie gebruik je in je etherische olie diffuser
Als je etherische olie koopt is het belangrijk dat het een duurzame, fairtrade olie is waarbij je zeker kunt zijn dat er geen bestrijdingsmiddelen, verontreinigingen en toevoegingen zitten. Check de test resultaten.
Etherische oliën worden vaak verdund met een basisolie of met alcohol verkocht. Ook zijn er veel volledig synthetische geuroliën te verkrijgen. Onderzoek van het Aromatic Plant Research Center toont aan dat 70-80% van de oliën vervalst is. Lees meer
Lees meer over diffusers:
Wat is een diffuser?
Een lekkere geur is fijn in huis, omdat het je rust geeft, omdat je focus wilt, om aan het werk te gaan, omdat het een fijne sfeer geeft of omdat het ondersteunt bij een weldadige nachtrust. Lees wat een diffuser is en hoe je hem gebruikt. Lees verder >>> Wat is een diffuser?
Hoe maak je je diffuser schoon?
Diffuser schoonmaak: sommige oliën hebben veel kleur of hebben een sterke geur. Als je dan een andere olie in de diffuser wilt gebruiken is dat onhandig. Gebruik voor het schoonmaken geen chemische producten en geen (natuurlijke) schoonmaakmiddelen! Lees het stappenplan om je diffuser schoon te maken.
Maak je eigen diffuser met geurstokjes
Luchtverfrissers zoals kamersprays, geurstokjes, geurkaarsen, waxmelts, die apparaatjes die je in het stopcontact steekt, wc-verfrissers en ook geursticks (diffusers met stokjes die geur verspreiden) zijn niet goed voor je lijf! Je denkt een lekker geurtje in huis te halen maar ondertussen... Lees de blog het maken van een diffuser met geurstokjes